Billig veckomatsedel V.8

Snittkostnad per person/måltid (räknat på 4 personer): 25kr

  • Falukorvswok
  • Het linssoppa
  • Torsk och persiljesås med ägg och potatis
  • Pastasallad med pesto och mozzarella
  • Stuvad spenat, falukorv och potatis
  • Havets Wallenbergare med potatispuré (helg)
  • Tacopaj (helg)

 


 

1. Falukorvswok (Hemmest journal)

600 g falukorv
rapsolja
1 stor morot
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
0.5 st purjolök
1 st röd paprika
250 g broccolibuketter
125 g sockerärter

Byt alternativt ut grönsakerna mot en färdig fryst wokblandning!

1 dl sweet chilisås
2 msk hoisinsås

Servera med ris eller nudlar.

Strimla falukorven och stek den i en stekpanna eller wok med 1 msk olja. Ta upp falukorven.
2 Skala och skiva moroten. Skala och klyfta löken. Skala och hacka vitlöken. Skiva purjolöken. Kärna ur och strimla paprikan.
3 Fräs morot, lök, vitlök, purjolök, paprika, broccolibuketter och sockerärter i 1 msk olja ett par minuter.
4 Lägg tillbaka korven och smaksätt med sweet chilisås och hoisinsås. Servera med nudlar eller ris. 

 


 

2. Het linssoppa (Tasteline länk!)

1 st röd chilifrukt
1 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
2 msk olivolja, extravergine
4 msk tomatpuré
4 dl röda linser, okokta
2 tärning(ar) grönsaksbuljong, vid behov, välj glutenfri
1 l vatten
1 tsk spiskummin, malen
1 st lagerblad
Yoghurt
2 dl yoghurt, turkisk
1 st vitlöksklyfta(or), pressad
salt
1 tsk citronskal, rivet
1 tsk Citron, pressad
peppar

1. Kärna ur chilin. Skala lök och vitlök.
2. Finhacka dessa och fräs någon minut i oljan. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund.
3. Tillsätt vatten, linser, buljongtärning, spiskummin, lagerblad, salt och peppar. Koka 20 minuter.
4. Blanda ihop yoghurt, vitlök, salt och peppar, citronskal och saft.
5. Servera soppan med citronyoghurten.

 


 

3. Torsk och persiljesås med ägg och potatis (Coop)

  •  800 g torskfilé (torskblock fungerar utmärkt!)
  •  3 tsk salt
  •  3 msk vetemjöl
  •  3 dl vatten
  •  2 msk smör
  •  3 krm vitpeppar
  •  3 msk finhackad persilja
  •  2 hårdkokta, hackade ägg

Dela fisken i mindre bitar. Salta fisken runt om.

Ägg- och persiljesås:

Vispa ut mjölet med vattnet i en kastrull. Tillsätt sedan  smör. Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter. Lägg ner fiskbitarna och sjud ytterligare cirka 5 minuter på svag värme.

Såsen ska vara tjock, eftersom fisken ger ifrån sig vätska under kokningen. Peppra, strö över hackad persilja och ägg och låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt potatis.

 


 

4. Pastasallad med pesto och mozzarella (Köket.se)

4 portioner pennepasta
1 pkt rökt skinka
1 dl färdig pesto
lite olivolja
1 röd lök
2 tomater
2 mozzarellaostar
svartpeppar
medelhavssalt

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av kokvattnet. Blanda pastan med peston. Rör det hela smidigt med lite extra olivolja.
Strimla den röda löken. Skär mozzarellan i kuber. Tärna tomaterna och skrimla skinkan.
Vänd ner lök och tomat i pastan tillsammans med mozzarella och strimlad skinka. Krydda salladen rejält med nymalen svartpeppar och medelhavssalt. 

 


 

5. Falukorv med stuvad spenat och potatis (Citygross länk!

1 kg potatis
0.5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 msk smör
1.5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
130 g spenat
1 krm muskotnöt
salt
svartpeppar
600 g falukorv
smör till stekning
200 g morötter

Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör och pudra på mjölet. Vispa i mjölk och låt sjuda 5 min. Vänd i spenat och smaksätt med muskotnöt, salt och peppar.
Skiva och stek falukorven i smör.
Skala och riv morötterna.
Servera.

 


 

6. Torskwallenbergare med potatispuré (Coop länk!)

FISK
400 g fryst torskfilé (torskblock) tinad
0.5 dl grädde
1 äggula
0.5 tsk vitpeppar
1.5 dl ströbröd
2 msk smör, till stekning
200 g grönkål, till servering
2 tsk olivolja
flingsalt
1 citron, till servering

POTATISPURÉ
1 kg potatis
2 msk smör
1 dl mjölk
1 dl grädde

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Krama ur överflödig vätska ur fisken. Mixa hastigt fisken till en färs i en matberedare monterad med knivblad. Blanda med grädde, äggula, salt och peppar. Forma smeten till små biffar med blöta händer.

Rulla biffarna i ströbröd. Hetta upp en stekpanna och stek torskwallenbergarna i smör till fin färg på medelvärme.

Pressa eller mosa potatisen med en stomp eller ballongvisp. Tillsätt smör, mjölk och grädde. Rör kraftigt till ett fluffigt mos och smaka av med salt.

Stek kålen hastigt i olja på hög värme och salta. Servera biffarna med mos, grönkål och skeda ev över smör från stekpannan. Skär citronen i klyftor och servera till maten.

 


 

7. Tacopaj (Jennys matblogg länk!)

Pajdeg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk

Fyllning
800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross

Topping
tomater
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter. Servera med en sallad!

 

Kommentera

Stäng meny