8 steg till en bra budget

Här kommer en guide i 8 steg för att komma igång och göra en bra budget (enligt mina åsikter). Hoppas att det genererar lite inspiration för att du ska komma igång med en budget och ett ordentligt sparande – trots att vi passerat januari och den värsta hetsen kring nyårslöften så är det INTE för sent! Börja budgetera 👍

1) Inkomster
Ha med både lön före och efter skatt samt eventuella bidrag och extrainkomster.

2) Fasta kostnader
Alla kostnader som är återkommande på samma summa månatligen, per kvartal eller årligen. Jag föredrar själv att dela upp betalningar per månad för att få ett regelbundet flöde. Här finner vi tillexempel hyra, amorteringar och ränta på bostad. El, vatten och uppvärmning. Internet, telefon, barnomsorg och försäkringar.

3) Rörliga NÖDVÄNDIGA kostnader
Allt nödvändigt som tillkommer efter de fasta utgifterna. Matkostnader, drivmedel och transportkostnader. Utgifter som är nödvändiga för en fungerande vardag.

4) Övriga kategorier
Apotekskostnader, tandläkar- och läkarbesök. Kläder för säsong, utgifter för barn och andra oförutsägbara utgifter.

5) Sparande
Den vanligaste riktlinjen är 10% av lönen. Själv förespråkar jag ALLTID att överträffa det. Jag tycker också att det är fördelaktigt att dela upp sparandet i olika kategorier eller i olika tidshorisonter. Väldigt långsiktigt (pension). Långsiktigt (Boendespar eller sparande för längre tjänstledighet). Kortsiktigt sparande (semestersparande eller sparande för renoveringar). Jag gör sedan en procentuell fördelning av den totala sparsumman så att alla kategorier fylls på kontinuerligt. OBS! Beroende på tidsaspekten – se till att välja den mest fördelaktiga sparformen för respektive kategori!

6) Målsättningar
En viktig punkt som INTE är en utgifts- eller inkomstpost men som bör vara med i en budget, åtminstone i tanken. Det handlar egentligen om att ha en plan för ditt sparande. Vad vill du kunna göra med de sparade pengarna. Är det en drömresa som står högst på listan? En häst, eller mer tid för familjen eller ett fritidsintresse? En egen villa eller ett nytt badrum? Det är viktigt att motivera sig till varför man sparar – det ökar chanserna att lyckas spara! Jag har alltid med målsättningar i mina budgetar – just för att det motiverar och ofta utökar de ursprungliga 10% av lönen.

7) Övergripande årsöversikt (förväntade större utgifter m.m.)
Har skrivit tidigare om att skaffa sig en årsöversikt med tillhörande utgifter. Vi har en semesterperiod över sommaren, påsk, jul och andra lov som ofta innebär högre utgifter än i vardagen. Jubilarer, bröllop, studenter och inplanerade resor tenderar att dra lite mer pengar. Skapa dig fördel och sätt dig in i dessa händelser i god tid innan de inträffar. Spara undan lite extra månaderna innan och dra in på andra utgifter. Om du dessutom har i bakhuvudet att det ska inhandlas presenter ökar det chanserna för att göra bra klipp i god tid innan. Vilket innebär både mindre utgifter och mindre stress.

8) Guldkant på tillvaron/Saker att unna sig
Självklart ska du inte leva på existensminimum (om så inte krävs). Jag brukar lista vilka saker jag unnar mig själv, som verkligen lyfter min vardag. Till exempel ett gymkort, frisörbesök, en tidningsprenumeration och lite cafébesök emellanåt. Att lista sakerna som jag verkligen värdesätter gör att (snåljåpar som jag själv…) inte får så dåligt samvete när pengar läggs på dessa saker.

Har du fler tips på hur en bra budget ska se ut och innehålla?

Här kommer en översikt på januarimånads budget och verkliga utfall i vårt hushåll 👇

Kommentera

Stäng meny