Billig veckomatsedel V.6

Snittkostnad per person/måltid (räknat på 4 personer): 22kr

  • Snabb niçoisesallad
  • Hemmagjord ärtsoppa
  • Morots- och zucchinipannkakor med olivkräm
  • Pannbiff med lingon och potatis
  • Vegetarisk lasagne med keso och spenat
  • Kycklingklubbor och rotfrukter i ugn (helg)
  • Enschilladas (helg)

 


1. Snabb niçoisesallad (Elle mat & vin)

4 personer, 20 minuter

Koka ca 500 g potatis mjuka. Koka 4 ägg i högst 8 minuter, kyl, skala och dela i halvor. Blanchera 100 g haricots verts, kyl och låt rinna av.

Mixa: 
1 finhackad lök, 
4 tsk senap
2 msk vitvinsvinäger 
0,5dl olivolja.

Dela potatisen i bitar, lägg upp tillsammans med äggen och bönorna på tallrikar tillsammans med gemsallad. Tillsätt en näve körsbärstomater och fördela tonfisk från 2 burkar (á 200 g) på varje tallrik. Ringla över dressingen.

 



2. Ärtsoppa (Tasteline länk!)

500 gram ärtor, gula torkade
300 gram fläsklägg , rimmat, eller bogfläsk
1,5 l vatten
2 st gul lök(ar)
1 tsk timjan
1 tsk mejram
salt
1 dl purjolök(ar), skivad
2 tärning(ar) grönsaksbuljong
1 skiva(or) ingefära, färsk
Tillbehör
senap
4 skiva(or) bröd

Tillagning
1. Koka upp ärtor, nytt vatten och salt. Skär bort svålen och lägg i fläsket och låt koka med tills att det är mört. Tag upp fläsket innan ärtorna har kokat klart. Ta bort skummet som bildas på ytan. Koka ärtorna tills de är mjuka, ca 1 timme.
2. Skala och hacka löken. Lägg löken, ingefära och purjolök i soppan och tillsätt kryddorna och buljong och strimlad purjo i slutet av koktiden. Späd med mer vatten om det behövs.
3. Tärna fläsket och servera bredvid som tillbehör eller blanda ner I soppan innan servering.
4. Servera med senap och ett gott bröd.

 


 

3. Morots- och zucchinipannkakor med olivkräm (ICA länk!)

4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
500 g morötter
2 zucchini (2 zucchini motsvarar ca 600 g)
1 dl rostade solrosfrön
1 tsk salt
2 krm peppar
3 msk olja

Olivkräm
230 g gröna urkärnade oliver
2 dl crème fraiche
salt och peppar

Sallad
150 g haricots verts
100 g ärtskott
1 msk olivolja
1/2 msk rödvinsvinäger

Sätt ugnen på 125°C.
Pannkakor: Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl. Skala morötterna och riv dem och zucchinin grovt. Pressa ur vätskan. Blanda ner ”rivet” i äggsmeten tillsammans med solroskärnor, salt och peppar.
Olivkräm: Hacka oliverna och blanda med crème fraichen och smaka av med salt och peppar.
Sallad: Ansa och koka bönorna i saltat vatten ca 3 minuter. Blanda bönor, ärtskott, olivolja och vinäger. Krydda med salt och peppar.

Pannkakor: Stek pannkakorna i oljan i en stekpanna i omgångar och håll dem varma på en plåt i ugnen.
Servera pannkakorna med olivkräm och sallad.

 


 

4. Pannbiff med lingon och potatis (Tasteline)

500 gram blandfärs
1 st ägg
1 dl vatten
0,5 dl ströbröd
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 msk olivolja, extravergine
0,5 msk smör

Potatis
700 gram potatis(ar)

Tillbehör
200 gram broccoli
4 msk lingonsylt, eller rårörda lingon

1. Blanda ihop ägg, vatten, ströbröd, salt och peppar i en stor bunke. Låt det svälla 5 min. Tillsätt färsen och blanda om ordentligt. Forma 8 pannbiffar.
2. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek pannbiffarna ca 3 min på varje sida så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk sedan värmen och låt de bli klara i pannan.

Servera pannbiffarna med kokt potatis, broccoli och lite lingonsylt eller rårörda lingon.

 


 

5.  Cottage cheeselasagne med spenat (ICA länk!)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
600 g fryst, tinad bladspenat
1 msk chilipulver
500 g cottage cheese
12 lasagneplattor
2 dl riven ost (gärna lagrad)

Sätt ugnen på 225°C.
Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Fräs i olja i en stor kastrull tills löken blivit mjuk. Häll i krossade tomater och låt koka 4-5 minuter. Blanda i bladspenat och koka ytterligare 2-3 minuter. Krydda med salt, svartpeppar och chilipulver.

Ta från värmen och rör ner cottage cheese. Varva tomatröran med lasagneplattor i en smord ugnssäker form (ca 25 x 30 cm för 4 portioner), börja och avsluta med ett tunt lager röra. Toppa med riven ost, gärna lagrad. Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter. Servera gärna med en grönsallad.

 


 

6. Kycklingklubbor och rotfrukter i ugn (Coop)

4 kycklingklubbor
1 tsk salt
0.5 tsk grovmald svartpeppar
400 g potatis
400 g morot
400 g palsternacka

Lägg kycklingklubborna på en ugnsplåt. Krydda med salt och peppar. Halvera potatisarna. Skala och skär morötter och palsternackor i lika stora bitar. Lägg på plåten runt kycklingen och ringla över olja. Salta. Rosta allt mitt i ugnen ca 35 min.

Skär bort skalet på apelsinen med en kniv och skär i tunna skivor. Vänd ihop rotsaker med rucola och apelsinskivorna. Servera med bearnaisesås

* Till servering
Blanda 1 dl majonnäs med ½ dl sweet chilisås till en god sås.

 


 

7.  Enchiladas med köttfärs (Tasteline)

1 paket tortillas
3 dl vatten
1 påse kryddmix Enchiladas
1,5 dl tomatpuré
500 gram nötfärs
2 msk smör
300 gram cheddarost

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Koka upp vatten, kryddmix och tomatpuré under omrörning.
3. Bryn köttfärsen i matfettet. Riv osten. Tillsätt cirka hälften av tomatsåsen och hälften av den rivna osten. Rör om och låt koka upp.
4. Fördela 2-3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en smord ugnssäker form. Häll resten av tomatsåsen över tortillas i formen och strö resten av osten över.
5. Grädda i 15-20 min eller tills osten har smält.

 

Kommentera

Stäng meny