Spenderingsformula

Vad är normalt att spara, tjäna och konsumera? Det går såklart inte att säga eftersom det skiljer sig enormt från person till person och livssituation. Vad jag däremot är ett riktigt stort fan av – är statistik, information och snittvärden! Utifrån flera datakällor har jag tagit fram snitt som redovisas i procent gällande hur vi faktiskt borde konsumera som ”vanliga/snitt-svenskar”.

Vi börjar med att dela upp inkomsterna i tre huvudkategorier:

👉 Behov
👉 Sparande
👉 Nöje 

70% måste vi i flesta fall tyvärr lägga på direkt behov så som boende, försäkringar och mat. Självklart går det att justera dessa parametrar för att komma undan betydligt lägre men i snitt landar vi på 70%.

Sparande om 10% av nettolönen brukar vara den vanligaste rekommendationen man hittar när man ställer frågan om hur mycket man ska spara varje månad. 10% hamnar därför på sparande, trots att jag vet att många sparar en betydligt större andel och många utav oss sparar inte en krona…

Det lämnar oss i snitt 20% till nöjen och övrigt och här räknar jag alltså med allting som sätter guldkant på tillvaron.

Har tagit fram ett litet exempel som är med uppdelat och fördelat inom huvudkategorin ”Behov”  nedan finner ni en procentuell fördelning av inkomsten.

För att göra det lite mer konkret har jag också tagit fram praktiska exempel på nettolöner (lön efter skatt) som ger en ungefärlig uppskattning av vad snittet lägger lönen på. En målsättning är ju såklart att minska alla poster utom sparandet – som istället ska öka. Titta på hur du ligger till i jämförelse med andra.

Hoppas att det är till hjälp för dig och att det skapar en uppfattning och motivation att ta tag i en budget och inventering av dina utgifter!👌

 

Kommentera

Stäng meny