Så köper du din första aktie steg-för-steg

Äntligen en steg-för-steg guide till hur du köper din allra första aktie. Här går vi igenom varenda babysteg du behöver känna till för att kunna påbörja dina investeringar på börsen!

STEG 1

Skaffa ett konto för att hantera värdepapper.

Ett värdepapperskonto kräver att du ansluter dig till en bank, vilket här ger dig två alternativ:

A). Ansök om ett värdepapperskonto på din befintliga bank.

B). Ansök om ett värdepapperskonto på en bank med inga eller låga avgifter, specialiserade på värdepappershandel (Nordnet eller Avanza).

Fördelen med alternativ A är att du har allting samlat på en och samma bank, men störst fördel är detta just för din egen bank eftersom deras avgifter ofta är högre än hos alternativ B.

Fördelen med alternativ B är att de är mer specialiserade på börshandel och har verktyg och gränssnitt som är enkla att sätta sig in i, de tar heller inte ut lika höga avgifter.

När du bestämt dig för ville bank du vill använda är det dags att välja kontoform. Jag kommer göra det enkelt genom att bara presentera 2 alternativ idag eftersom dessa är de absolut vanligaste och gör det enklare för dig att komma igång.

ISK-konto
Ett ISK-konto som det ofta kallas i folkmun är en förkortning av Investeringssparkonto. Kontoformen innebär att du skattar på hela innehavet (pengarna som finns på kontot) 4 gånger om året. Med andra ord är skatten klar och betald och du behöver inte ha med några redovisningar av dina värdepappersköp i din deklaration och manuellt sitta och räkna skatt, vinst och förlust. Kontoformen är smidig och lätt att börja använda. Skattesatsen ligger på ca XX % så om du går mer än XX % plus på dina aktieaffärer så är kontoformen gynnsam ur ett skatteperspektiv. Med ett ISK-konto har du rösträtt på alla bolagsstämmor som du innehar A-aktier i (vi återkommer till det här med A-aktier och B-aktier, i det här skedet tänker vi bara att vi har rösträtt på bolagsstämmor med kontoformen ISK).

KF-konto
Om du planerar att handla med utländska aktier kan istället ett KF-konto, förkortning av Kapital försäkring, vara att föredra. När du köper utländska aktier tillkommer en källskatt på cirka 15% på utdelningar, som alltså går till landet där

Bolaget är registrerat. Utöver den här källskatten tillkommer sedan en svensk skatt, även den på runt 15%, här överstiger vi alltså aldrig mer än 30% i skatt. Om vi däremot köper och säljer utländska aktier med kontoformen ISK blir skattebetalningen betydligt mer komplicerad. Kortfattat kan man säga att beroende på om din vinst till största del kommer i form av utdelningar eller med tillväxt kan beskattningen bli upp till 4 gånger de ovan nämnda 15%. Med bolagsformen KF-konto har du däremot ingen rösträtt på bolagsstämmor.

Sammanfattningsvis:

 • Välj ett ISK-konto om du planerar att köpa svenska aktier
 • Välj KF-konto om du planerar att köpa utländska aktier
 • Det kostar inget (på Avanza eller Nordnet) att öppna ISK- eller KF-konton om du både vill handla svenska och utländska aktier. Råder dock att börja med en typ och ett konto.

 

Teckna konto hos Nordnet här!  eller Avanza här!

 – eller kontakta din vanliga bank. Sen är steg 1 avklarat!

 


 

STEG 2

För över pengar till ditt värdepapperskonto.

Det kan ta olika lång tid för ett konto att registreras och göra insättningar möjliga, det beror både på bank och registrering. Om du valt en internetbank specialiserad på värdepappershandel går det normalt sätt lite snabbare.

Dags att göra en insättning så att första aktien kan köpas. Om du har ett konto på din vanliga bank brukar det gå snabbt att göra en överföring till ditt nya konto. Om du valt en annan bank brukar det finnas lite olika överföringssätt. Antingen gör du en banköverföring (som till vilket annat bankkonto som helst). Du hittar ditt kontonummer på ”dina sidor” eller liknande när du loggar in på den nya banken. I andra fall kan du också göra en direkt banköverföring med vissa (vanligaste bankerna) som Nordea, Handelsbanken och Swedbank. Beroende på alternativet du väljer kan överföringen dröja mer eller mindre.

När du gjort en överföring till ditt nya konto är i alla fall steg 2 avklarat!

 


 

STEG 3

Dags att börja spana runt efter potentiella aktieköp

Ofta känner vi redan till vissa bolag som vi vill investera i (köpa aktier i) och kan enkelt använda sökfunktionerna på banken för att hitta dessa bolag. Det är kanske det lättaste sättet att hitta en aktie på (att vi redan känner till vad vi vill ha).

Men! Det finns ju också fall där vi kanske inte riktigt vet vad vi vill köpa aktier i, att vi helt enkelt inte har ett namn på ett specifikt bolag. Då föreslår jag att du börjar med en bransch-lista (en lista på olika affärsområden som du tycker är intressanta och tror på i framtiden).

Exempelvis skulle listan kunna innehålla tydliga eller luddiga begrepp så som:

 • E-handel
 • Skandinaviska skönhetsmärken
 • Online försäljning av kläder
 • Hjälpmedel för äldre/funktionshindrade
 • Dataspel
 • ”Nyttigare” godis alternativ
 • Matkassar/mat som kan beställas hem
 • Hockeyutrustning
 • Hustillverkare som bygger hållbart

Ja listan kan alltså innehålla allt som du kan komma på men samtidigt tror på är framtiden. Då har vi ett första utkast på en branschlista, då är det dags för nästa steg: research!

Jag brukar faktiskt använda mig av Google i första skedet. Googla på exakt de fraserna du präntat ner på din lista, om du varit lite tydligare i ditt specificerande (till exempel skönhetsmärken eller dataspel) kan du lägga till ’börsnoterade’ i din sökning. På så vis får du större träffsäkerhet på just börsnoterade bolag som alltså är möjliga för dig att investera i. Om du googlar på: Dataspel + börsnoterade får du faktiskt ganska hög träff på Avanzas Lista av bolag inom Data- och TV-spelsindustrin. Vad du gör efter att du fått upp ögonen för lite bolagsnamn är att du fortsätter din googling och läser mer om företagen du fått nys om. Om du hittar information om och känner att det är någonting du vill investera i, är det dags att gå vidare till nästa steg i processen – nämligen det praktiska köpet!

Innan vi hoppar vidare till nästa steg ska jag däremot också tipsa om en aktiekategori som passar de flesta både nybörjarna och erfarna investerarna, nämligen: Investment bolag!

Ett investmentbolag är ett bolag som har som huvudsakligt syfte att investera i andra bolag. Kortfattat kan man alltså säga att dom anställda jobbar med att analysera, vrida och vända på bolag och deras framtidsutsikter för att investera i. Med andra ord gör dom lite av grovjobbet medan du betalar för att du litar på jobbet dom gör. Om du inte använder bankens sökfunktion kan du också i det här fallet börja med att googla! Då får du fram vilken typ av bolag som Investmentbolaget investerar i.

 

I det här inlägget hittar du en lista på svenska investment bolag! 

 


 

STEG 4

Dags för orderläggning/köp

Nu har du åtminstone ett bolag som är av intresse och som du vill investera i, härligt! Då ska vi lägga en order på det.

Det du börjar med att göra är att du loggar in på banken och använder sökfunktionen för att få fram aktiens ”sida” där det finns mer bolagsinformation, lite statistik över hur aktien gått över tid, kanske lite andra relaterade aktier, kurser och pris. Vanligtvis finns också tydliga ”Köp-” och ”Säljknappar”, varav vi i det här fallet väljer ”Köp”. Då kommer vi till själva orderläggningen där vi har möjlighet att ställa in lite parametrar för att köpet ska gå igenom. Eftersom börsen sviktar upp och ner dagligen så rör sig aktiekurserna uppåt och neråt. En aktie kan kosta 100kr på morgonen, 102kr på förmiddagen, 99,5kr vid lunch, 101kr på eftermiddagen och sluta på 100kr när börsen stänger. Därför vill vi försöka pricka in ett köp där aktien står så lågt som möjligt. Ställ därför in parametern för värdet du vill inhandla aktien på. Till exempel 99,5kr. Ställ sedan in hur länge du vill ha ordern liggandes, alltså tidsspannet för hur långt framåt i tiden ditt köp ska kunna gå igenom.  Om det är den 1 mars kan vi ställa in att ordern ska vara liggandes fram till den 11 mars. Om aktiekursen inte når 99,5 fram till dess kommer vårt aktieköp INTE att gå igenom. I annat fall går den igenom vid det tillfället den når 99,5kr. Den 12 mars kan vi i så fall ta ställning till om vi vill lägga en ny order och om denna ska ligga kvar på 99,5 eller justeras uppåt eller nedåt.

Vi kan självklart också välja att lägga en ”direktorder” och köpa aktien till den kursen som den står i precis just nu.

När orden gått igenom blir ditt aktieköp synligt i ditt innehav och du kan följa aktiens upp och nedgångar och utveckling över tid.

 


 

Hoppas att denna steg-för steg-guide varit till nytta och att just DU vill och känner att du KAN komma igång med aktier!

 

Kommentera

Stäng meny